Pts. Tem 21st, 2025

Lahey, 5 Temmuz 2025

Hollanda Parlamentosu’nun alt kanadı Temsilciler Meclisi, ülkedeki göçmenleri doğrudan ilgilendiren kapsamlı bir yasa paketini onayladı. Yeni düzenlemeler, geçici sığınma süresini beş yıldan üç yıla indirirken, yeni sığınma izinlerinin verilmesini süresiz olarak askıya alıyor ve aile birleşimlerini ciddi ölçüde sınırlıyor. Ayrıca yasaya son anda eklenen bir maddeyle, ülkede yasal oturum izni bulunmayan kişilere yardım eden birey ve kuruluşlar da cezai sorumluluk riskiyle karşı karşıya kalabilecek.

Tasarının yasalaşması durumunda, başta sivil toplum kuruluşları, gönüllü yardım grupları ve yerel belediyeler olmak üzere pek çok kurumun çalışmaları zorlaşacak. Hollanda’daki önemli mülteci destek kuruluşlarından VluchtelingenWerk, söz konusu yasayı “toplumun geneli için zararlı” olarak nitelendirdi ve üst meclise çağrıda bulunarak düzenlemenin iptal edilmesini istedi. Aynı şekilde Hollanda Belediyeler Birliği de, yasanın uygulanabilir olmadığını ve yerel yönetimlerin “bir yasayı uygularken diğerini çiğnemek zorunda kalabileceğini” belirtti.

Yasaya muhalif olan partilerden Hristiyan Demokratlar, özellikle “yardım edenlerin cezalandırılması” yönündeki son dakika değişikliği nedeniyle desteğini geri çekti. Ancak oylama sırasında bazı muhalefet vekillerinin mecliste bulunmaması nedeniyle tasarı az farkla kabul edildi. Yasa, Hollanda Senatosu’nun yaz tatili sonrası yapacağı oylama ile tamamen yürürlüğe girebilir ya da geri çevrilebilir. Uzmanlara göre, üst meclisteki denge oldukça hassas ve özellikle Hristiyan Demokrat Parti’nin tavrı belirleyici olacak.

Hollanda’da göçmen karşıtı söylemleriyle bilinen Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders’in baskısıyla şekillenen bu yasa, geçtiğimiz ay hükümet krizine de neden olmuştu. Wilders, göç konusunda ilerleme kaydedilmediği gerekçesiyle koalisyondan çekilmiş ve ülkeyi erken seçime götüren süreci başlatmıştı. 29 Ekim’de yapılması planlanan seçimler öncesi göç ve iltica politikaları Hollanda’daki ana gündemlerden biri haline geldi.

Hollanda Kızılhaçı’nın tahminlerine göre ülkede yaklaşık 23.000 ila 58.000 arasında belgesiz göçmen yaşıyor. Çoğu kişi vize süresi dolduktan sonra ülkede kalmaya devam ediyor. Yeni yasanın yürürlüğe girmesi halinde, bu insanlara barınma, yemek veya hukuki destek sağlayan kurumlar ve gönüllüler bile cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir. Bu durum kamuoyunda “yardım etmeyi suç saymak” şeklinde yorumlanıyor.

Hollanda kamuoyunda “bir tas çorba yüzünden ceza alınabilir mi?” soruları tartışılırken, Ulaştırma Bakan Yardımcısı Thierry Aartsen basına yaptığı açıklamada, “Çorba polisliği olmamalı,” diyerek yasa metnindeki sert ifadelerin endişe verici olduğunu kabul etti. Ancak yasa, henüz kesinleşmiş değil. Son karar Senato’da verilecek.

NordicHaber.com / Kaynak: apnews

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir